Italiens vinproduktion har sjunkit markant

Hem » Nyheter » Italiens vinproduktion har sjunkit markant
Bottles of different wines, closeup. Expensive collection

De senaste 9 åren har Italien legat över Frankrike i produktionen av vin, men nu har den italienska produktionen sjunkit på grund av klimatförändringar, informerar det italienska det livsmedels- och jordbruksinstitutet ISMEA.

Den italienska vinproduktionen ligger nu strax under 44 miljoner hektoliter, vilket är en markant minskning med 50 miljoner sedan förra året. Det är de centrala, södra samt öarna nu känner av en rejäl nedgång med 20 till 30 %.

De kroniska effekterna av klimatförändringen gav årets skörd utmaningar med extremt väder med exempelvis mer än 70 % regn under hela första 8 månaderna förra året, vilket påverkade jordbruk och vinodlingar som bland annat orsakade diverse svampsjukdomar, översvämningar, hagelstormar och torka.

Den italienska vinunionen menar också att vissa strukturella reformer av sektorn måste vidtas och detta är det förstås politiska beslut som ska ligga bakom. För närvarande har Italien dock en hög lagernivå på vin, vilket hjälper då efterfrågan både inhemsk och globalt har minskat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.