3500 år gammal druvkärna har grävts upp

Hem » Nyheter » 3500 år gammal druvkärna har grävts upp

Resterna av en druvkärna som går tillbaka 3 500 år har upptäckts i en nyligen genomförd arkeologisk utgrävning i Aşağıseyit Mound i västra Anatolien, Turkiet.

Utgrävningarna påbörjades efter undersökningar, som antydde mänsklig bosättning i området sedan kopparåldern. Teamet från arkeologiska institutionen vid Izmir Democracy University har arbetat flitigt med projektet. Bland fynden som grävteamet avslöjade i år har den 3 500 år gamla druvkärnan fått stor uppmärksamhet i press och media.

Upptäckter under utgrävningen går tillbaka till så tidigt som 1600 f.Kr. Undersökning har redan visat att historien sträcker sig tillbaka till den sena kalkolitiska perioden och man fann bosättningar under både tidig och sen bronsålder.

De växtarter och frötyper som användes under både den hellenistiska och sen bronsålder tyder på konsumtion av korn och vete. Ett enda druvfrö hittades, vilket ger nya insikter om druvkonsumtion i regionen runt 1500 f.Kr. Som du kanske vet finns det en lång historia av druvodling och vinframställning i regionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.