Dags för kräftskiva – så fira svenskarna bäst!

Hem » Nyheter » Dags för kräftskiva – så fira svenskarna bäst!

Sensommaren är här och därmed också kräftskivans högsäsong. Här kommer information från företaget SodaStream som i en färsk undersökning har tittat närmare på hur svenskarna vill att en kräftskiva bäst ska firas. Vilken sorts kräfta är svenskarnas favorit? Och hur viktiga är egentligen kräftorna för en lyckad skiva?

Nu är kräftsäsongen igång, en högtid nästan lika viktig som jul och midsommar för oss svenskar. I en ny Sifo-undersökning har SodaStream tittat närmre på svenskarnas kräftvanor och vad det är som lockar med sensommarens stora skaldjursfest. Att svenskarna är ett kräftätande folk råder det inga tvivel om, men vilken sorts kräftor det ska vara, vilka delar av kräftan vi faktiskt äter och vad det är som får oss att längta till kräftfesten skiljer sig åt, både mellan åldrarna och geografiskt.

Havskräftan är svenskarnas favorit
Svenskarna är riktigt duktiga på att äta kräftor och det ska vara mycket av det goda. Var fjärde svarande uppger att man äter kräftstjärten, klorna och sörplar saften. Nästan lika många, 23 procent, svarar att man äter hela kräftan inklusive kräftsmöret. Och ju högre upp i åldrarna, desto mer kräfta – bland de som är 65–79 år svarar mer än var tredje person att de äter upp hela kräftan. Var fjärde svensk äter däremot inte kräftor alls och framförallt är det de unga som avstår: två av fem av i åldern 18–29 år äter inte kräftor.

Men vilken slags kräfta vill svenskarna allra helst ha på skivan? På förstaplatsen kommer havskräftan, tätt följt av svenska flodkräftor och på bronsplatsen återfinns svenska signalkräftor. På västkusten råder det dock inga tvivel om vilken kräfta som är den bästa: sex av tio av de svarande i Göteborgsområdet föredrar den svenska havskräftan.

Kräftor kräva dessa drycker
En av fem svenskar dricker gärna kolsyrat vatten till kräftorna, men för de flesta är det den traditionsenliga duon öl och snaps som är storfavorit. Varannan svensk svarar att man allra helst vill dricka öl till kräftorna och drygt var fjärde vill ha snaps. Framför allt är det männen som suktar efter den starka drycken – mer än var tredje man, 36 procent, vill ha snaps medan motsvarande siffra för kvinnorna är 18 procent.

Kräftan ligger i lä, helhetsupplevelsen lockar mest
När svenska folket svarar på vad de ser fram emot med kräftskivan så ligger själva kräftätandet i lä. Istället är det hela upplevelsen med trevligt sällskap, god mat och dryck som gör festen värd att längta efter. Fyra av tio svarar att det är helheten som får dem att se framemot kräftskivan medan endast sju procent uppger att det är kräftorna som lockar.

Utdrag från undersökningen

Vad dricker du helst på kräftskivan? Flera svar möjliga.
1. Öl 49 %
2. Snaps 27 %
3. Vitt vin 21 %
4. Läsk 14 %
5. Stilla vatten 12 %
6. Mousserande vin 11 %
7. Naturellt kolsyrat vatten 11 %
8. Smaksatt kolsyrat vatten 11 %
9. Cider 10 %
10. Drinkar 6 %
11. Rött vin 5 %
12. Alkoholfria drinkar 5 %
13. Saft 1 %

Tveksam, vet ej 5 %
Annat 4 %
Vill inte dricka något 3 %

Vilka delar av kräftan äter du?
1. Kräftstjärten, saften och klorna 25 %
2. Jag äter inte kräftor 24 %
3. Hela kräftan inklusive kräftsmöret 23 %
4. Kräftstjärten och klorna 20 %
5. Bara kräftstjärten 5 %
6. Kräftstjärten och sörplar saften 1 %

Tveksam, vet ej 3 %

Vilken sorts kräftor vill du helst ha på kräftskivan?
1. Det spelar ingen roll, jag gillar alla sorters kräftor 25 %
2. Svenska havskräftor 15 %
3. Svenska flodkräftor 13 %
4. Svenska signalkräftor 12 %
5. Importerade kräftor (såsom turkiska och kinesiska) 2 %

Jag äter inte kräftor 24 %
Tveksam, vet ej 10 %

Vad ser du mest fram emot när du ska gå på kräftskiva?
1. Helheten med trevligt sällskap, god mat och god dryck 43 %
2. Trevligt sällskap och god stämning 25 %
3. Jag går inte på kräftskivor 15 %
4. Att få äta kräftor 7 %
5. God mat och dryck 4 %
6. Sjunga snapsvisor 1 %

Ser inte fram emot något 2 %
Tveksam, vet ej 2 %
Annat 0 %

Om undersökningen:
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av SodaStream. Den bygger på 1131 intervjuer med den svenska allmänheten. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 8 – 10 augusti 2023.

SodaStream, en del av PepsiCo, är den världsledande leverantören av kolsyrat vatten. SodaStream verkar globalt i 47 länder och erbjuder sina användare att skapa perfekta personliga bubblande dryckesupplevelser med bara en knapptryckning. SodaStream revolutionerar dryckesindustrin och förändrar hur världen dricker genom att låta sina användare göra ett bättre val för sig själva och för planeten.

Vill du veta mer om SodaStream besök sodastream.se och följ SodaStream på Facebook, Instagram och YouTube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.