Tyskt bryggeri skapar öl av pulver

Hem » Nyheter » Tyskt bryggeri skapar öl av pulver

Ett tyskt bryggeri, Klosterbrauerei Neuzelle, utvecklar världens första pulveröl och förvandlar vatten till lageröl på bara några ögonblick. Det alkoholfria ölet med hög dextrin bryggdes som vanligt innan det bearbetades och förvandlades till ett pulver eller granulat som löstes upp i vatten.

“Vi vill ha den kompletta ölsmaken. Vi har skummet, vi har redan ölsmaken. Vi vill tillsätta koldioxiden i pulverform. Vi vill tillsätta alkoholen i pulverform. Vi kan göra allt det där med pulver. Och visst är det helt fascinerande att vi har lyckats. För första gången i världen” sa bryggeriets generaldirektör Stefan Fritsche nyligen i en intervju.

Klosterbrauerei Neuzelle, vill förändra hur öl tillverkas genom att förkorta processen och använda mindre råvaror och energi och man hoppas att ölpulvret kan bli en vändpunkt för ölexportens koldioxidavtryck, att undvika flaskor och lådor till förmån för de mycket lättare pulverpaketen.

Man beräknar att man kan spara cirka 3 till 5 procent av CO2-utsläppen enbart för Tyskland.

Bryggeriet planerar initialt att marknadsföra pulverölet i små mängder fram till mitten av 2023 för att testa produktens mottagning. Så den nya uppfinningen är redo att lanseras på marknaden i slutet av detta år.

Det är det tyska federala ministeriet för ekonomi och energi (BMWi) som finansierat satsningen med pulverölet i samarbete med andra teknikpartners.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.