Mer än 5 000 år gammal pub?

Foto: Lagash Archaeological Project

Ett team av forskare och arkeologer från University of Pennsylvania gjorde nyligen en fantastisk upptäckt. En gammal pub eller krog i Irak tror man har anor från 2700 f.Kr. Den bör då alltså vara ca 5000 år gammal!

Upptäckten gjordes i den antika staden Lagash, som en gång var en av de äldsta och största städerna i södra Mesopotamien. Staden, som nu heter al-Hiba, har blivit en plats av stor betydelse för arkeologer.

Den gamla puben hittade man begravd ca 50 cm under markyta. Man hittade först en öppen innergård, för att sedan upptäcka att man både kunde sitta ute och inne på denna pub. Inomhus fanns det bänkar, en ugn och otroligt nog, ett 5000 år gammalt kylskåp, en slags “fukttransporterande behållare” antagligen för att hålla maten sval.

De upptäckte också ett antal skålar som innehöll rester av fisk. Detta ledde till att teamet upptäckte att uteplatsen även hade använts som matplats. Förutom forntida matrester som rester av fisk fann man även ett antal skålar.

En offentlig samlingsplats där folk kunde sitta ner, ta en bärs och få i sig en bit fisk, visar att det fanns en slags frihet liksom idag. Det antika samhället kanske inte bara var helt splittrat av eliter och förslavade, utan att det även fanns en medelklass på den tiden?

Vill du läsa mer om projektet, besök >> universitets hemsida!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy