Brist på glasflaskor – allvarligt problem i Frankrike

Franska vinproducenter oroar sig just nu för att inte hitta tillräckligt med glas för att kunna buteljera vin av årgång 2022 och man kräver att regeringen ska ta ett krafttag, då det är uppenbart att glasbristen nu börjar bli akut och det minskande utbudet av flasktyper visar sig bli allt dyrare.


Ett exempel som är koaotiskt är att de standard flaskorna av gröna Bourgogne-flaskan med skruvkork som används flitigt för att buteljera vita viner nu börjar ta slut.

Bristen på glas började redan bli uppenbar i Frankrike under Covid-relaterade restriktioner, när ugnar slutade köra på full kapacitet. Idag minskar också produktionen av glas, men av en annan anledning: kostnaden för bränsle för att elda ugnarna.


En glasflaska som kostade 0,35 euro 2021, den kostar nu mer än 0,70 euro – vilket betyder att priset har mer än fördubblats på mindre än två år.

Även vinproducenter i Portugal känner av problemet och kräver brådskande åtgärder från sin regering på grund av de snabbt stigande kostnaderna för glasflaskor. Enligt en rapport som lades fram i februari har National Association of Traders and Exporters of Wines and Spirits (ANCEVE) bett regeringstjänstemän om att brådskande ingripa om det ökade priset på glasflaskor, som enligt lokala rapporter dramatiskt skadar portugisisk vinframställningsindustri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.