Inför varningstext på alkohol om cancerrisk, säger läkare

Hem » Nyheter » Inför varningstext på alkohol om cancerrisk, säger läkare

En rapport från Cancer Research UK varnar för att alkohol ökar risken för cancer. Enligt rapporten ökar varje dagligt intag av alkohol risken för cancer, oavsett om det är en öl, ett glas vin eller starksprit.

Rapporten visar att alkohol är ansvarigt för omkring 12 000 cancerfall varje år i Storbritannien, vilket motsvarar 3,5 procent av alla cancerfall i landet. De vanligaste cancerformerna relaterade till alkohol är bröstcancer, tjocktarmscancer och levercancer.

Forskningsorganisationen Cancer Research UK uppmanar allmänheten att vara medvetna om riskerna med alkohol och att följa råd om säkra alkoholnivåer.

“Detta är ytterligare en vetenskaplig rapport om att alkohol är en riskfaktor för cancer och att det är viktigt att vara medveten om det”, kommenterar David Grönte, överläkare och specialist i psykiatri och beroendemedicin. “Det är viktigt att notera att det inte finns någon säker nivå av alkoholkonsumtion när det gäller cancer, och det bästa sättet att minska risken är att inte dricka alkohol alls eller sällan. Med tanke på hur vi hanterar andra risker i samhället finns det anledning att införa tydlig varningstext på all alkohol som säljs” fortsätter David Grönte.

Vill du läsa rapporten? Den finns på denna länk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.