Bli rattfull på julmust? Jodå, det går.

Hem » Nyheter » Bli rattfull på julmust? Jodå, det går.

Kanske har du sett det virala tik-tok klippet där alkomätare ger utslag redan efter ett glas julmust? Denna populära dryck innehåller ju alkohol, om än i väldigt liten mängd. Men hur mycket julmust kan du egentligen dricka innan du tekniskt sett kan klassas som rattfull?

Även om alkoholtoleransen kan variera en aning från person till person så går det att räkna på hur mycket alkohol en person behöver dricka innan alkoholhalten i blodet blir så hög att du tekniskt sett klassas som rattfull.

Ett av sätten att göra detta på är att använda Widmarkformeln, framtagen av den svenska kemisten och professorn Erik Widmark, född 1889 i Helsingborg, som domstolar förlitar sig på över hela världen idag. 

Enligt formeln kan en man dricka 4,6 liter julmust, och en kvinna 3,0 liter, innan alkoholmängden i blodet gör att du tekniskt sett blir rattfull. Observera att formeln är baserad på att all julmust dricks vid ett specifikt tillfälle, dvs inte utspritt under en hel kväll. Gissningsvis är det få som någonsin kommer i närheten av de kvantiteterna. Dricks denna mängd utspritt under flera timmars tid är det sannolikt att du aldrig överstiger gränsvärdet för rattfylleri.

– Julmust innehåller små mängder alkohol. Även om det inte är sannolikt en normalkonsument blir rattfull av enbart den drycken. Men i kombination med annan alkoholhaltig dryck kan man tänka sig att julmusten kan spela en viss roll. Vill man vara säker på att man sätter sig i bilen och inte bryter mot lagen är en alkoholmätare ett hjälpsamt verktyg att ha till hands. Allra bäst är dock att man väljer att inte köra alls, även dagen efter att man druckit, säger Hunter Abbott, VD för AlcoSense Laboratories.

Alkomätare kan också ge positivt utslag efter bara något enstaka glas julmust, men i dessa fall beror det på att man har blåst direkt efter att man druckit. Då kan det finnas små mängder alkohol i munhålan vilket alkomätaren reagerar på. Det betyder dock inte att du är rattfull, vilket en blåsning femton minuter senare med största sannolikhet kan bekräfta.

Kom ihåg att december är en månad då antalet olyckor är högt. Oavsett hur mycket julmust du har druckit rekommenderar vi att du är lite extra försiktig i trafiken under julhelgen. Ett tips är att undvika de mest trafikerade vägarna. Kan du välja vägar utan mötande trafik är risken också betydligt mindre att du råkar ut för en allvarlig olycka. Undersök var det sker vägarbeten i förväg, så du inte råkar ut för några överraskningar under resans gång. Ge dig även av i god tid – stress och hastigheter som överskrids är också faktorer som ökar olycksrisken.

FAKTARUTA

Så har vi räknat

Den förenklade Widmarkformeln:

Promillehalten = [alkoholmängden i gram / (kroppsvikten i gram x r)] x 1000.             

I formeln är “r” en konstant som är 0.55 för kvinnor och 0.68 för män. Kroppsvikten är baserad på genomsnittet hos svenskar enligt SCB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.