Internationell trend – avgift för bordsbokning på krogen

Hem » Nyheter » Internationell trend – avgift för bordsbokning på krogen

ddfdffs

Konkurrensen om borden på finare restauranger har ökat. Det finns en växande trend i storstäder runt om i världen bland annat i London och i New York, att matgäster numera får betala för att försäkra sig om en bordsbokning på några av de mest eftertraktade restaurangerna.

En artikel från The New York Times från den 4 november noterade det växande fenomenet att människor betalar för att få reservera bord som då ger dem rätt att hoppa över kön. Ett exempel kan vara att man får betala 1 000 USD på sin favoritrestaurang och som matgäst få ett reserverat bord där en gång i veckan fram till slutet av 2022.

Man noterade också att det då kan finnas faktiskt en befintlig marknad för återförsäljning av reservationer, en “svart marknad” eller åtminstone en “grå marknad”. Det ger också restaurangerna visst inflytande över när det gäller vem som går dit och äter. Och helt oberoende av olika digitala bokningssystem… bokningen kommer bara in där om när reservationen är gjord – och betald.

Upprinnningen till detta är att man ville skapa en win-win för restaurangen, köparen och säljaren på grund av pandemi-inducerade förändringar i restaurangkulturen. Man märker att folk går ut och äter oftare och de äter tidigare 18.30 har blivit det nya 20.00.

Men praktiken är inte utan kritik. Principen att sälja reservationer är omoralisk och bara skulle uppmuntra profitörer och det finns andra sätt att hålla nere på matgäster som inte dyker upp, som att debitera dem om de inte kommer fram, eller skämma bort dem på sociala medier.

I en tid där att gå på vissa restauranger redan är en statussymbol, kan det verka som en naturlig utveckling att sätta ett annat pris på att äta ute, men hur matgäster reagerar på det om det blir vanligare är en helt annan sak.

Man verkar också anamma idén som nu även verkar komma till London.

Hur blir det då med Stockholm?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.