5 milj flaskor – spanskt vin såldes som Bordeaux

Hem » Nyheter » 5 milj flaskor – spanskt vin såldes som Bordeaux
rött vin
Foto: Jeff Siepman/Unsplash

Fem misstänkta har ställts inför rätta i Bordeaux och riskerar nu fängelse eller höga böter efter att ha åtalats för bedrägeri efter att sakkunniga utredare i Bordeaux upptäckt ett bedrägeri som pågått mellan 2013 och 2019.

Bedrägeriet uppmärksammades först av myndigheterna i oktober förra året, då vissa “oegentligheter” uppmärksammades när man tittade på produktionssiffrorna.

Cirka 4 miljoner euro omsattes i försäljning i en bedrägerihärva där ca 5 miljoner flaskor billigt spanskt vin såldes som fin fransk Bordeaux. En hel del flaskor innehöll viner som köpts för några euro per liter men såldes som Saint-Émilion-, Pomerol-, Saint-Julien- och Margaux-viner från Bordeaux. Resten såldes som franskt bordsvin, men fortfarande till priser lågt över än de spanska vinerna.

Et var en dålig skörd som startade det hela då en av de ansvariga för Celliers Vinicoles du Blayais, en producent norr om Bordeaux, fick en handlare att importera billiga viner från Spanien. De var oroliga att de inte kunde kunna utföra beställningar.

Även den katalanska tillverkaren Grupo Reserva de la Tierra anklagades för att tjäna uppemot 14 miljoner euro per år på att distribuera falskt märkta flaskor från 2019 till 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.