Appellationen Gigondas AOC inkluderar snart även vita viner

Hem » Nyheter » Appellationen Gigondas AOC inkluderar snart även vita viner

Från årgång 2023 kommer den 51 år gamla lyxappellationen Gigondas AOC i norra Vaucluse i södra Rhône inkludera även vita viner efter en enhällig omröstning. Den 8 september röstade Nationella institutet för ursprung och kvalitet (INAO) enhälligt för begäran.

Arbetet med att utvidga AOC Gigondas till vita viner började för 11 år sedan av en arbetsgrupp bestående av bland annat vinodlare och producenter för att studera produktionen av vita viner. Man gjorde en del experiment med vitvinsdruvor som odlats i olika områden inom appellationen.

Resultat av kvaliteten på de utförda testerna, validerade 2018 av konsortiets styrelse.

Druvan Clairette Blanche kommer att vara den huvudsakliga druvsorten med en andel av 70 – 100% i vinets sammansättning och kan blandas med traditionella sorter från Rhônedalen som odlas i Gigondas, exempelvis vit Bourboulenc, rosa Clairette, vit Grenache, vit Marsanne, vit Piquepoul eller Roussanne. Viognier och Ugni Blanc.

Idag planteras mer än 16 hektar vita druvor av ett trettiotal producenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.