En druva väcker uppståndelse i Languedoc!

Hem » Nyheter » En druva väcker uppståndelse i Languedoc!

Egentligen är det inte druvan utan bara om namnet. Det handlar om ilskan över ett beslut från EU om att hindra producenterna i södra Frankrike att få använda ‘Vermentino’ på etiketter.

Vermentino är en vit medelhavsdruva från Sardinien men odlas över hela södra Frankrike. Den har ökat i popularitet de senaste åren, vi kanske känner igen den allra mest från italienska viner. Men idag ingår den ibland annat i provensalsk rosé och kallas Rolle. Den är tillåten i blandningar om den kan jäsas tillsammans med saften av röda druvor. Men många franska producenter föredrar att även använda det italienska namnet.

Languedoc producenterna kämpar nu aktivt mot beslutet och säger att de har stoppats från att producera viner av druvan nu när konsumenterna äntligen känner igen namnet. Man vill inte använda ett franskt namn på druvan eftersom man odlat den i flera år som Vermentino.

De franska vinmyndigheterna verkar också ganska svala i sin diskussion med att försvara användningen av Vermentino-namnet gentemot EU.  Och med tanke på att skyddet avser åren 2013 till 2019, så retar detta producenterna ännu mer. Union des Entreprises Viticoles Méditerranéennes (UEVM) ifrågasätter också beslutet, men hittills utan resultat.

Synd på en så motståndskraftig druva som kan motstå alla klimatsvängningar från extrem värme och torka och som man haft problem med i södra Frankrike de senaste åren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.