Fläckig mal hot mot vinodlare

Den fläckiga malen, en lyktfluga (Lycorma delicatula) har fått fäste i 13 östliga stater och nu är man rädd att den även ska spridas i Kalifornien.

För 8 år sedan upptäcktes den i USA i en trädgård i Pennsylvania och nu har denna fläckiga mal från Kina spridit sig till ytterligare 12 delstater. Den hoppar från planta till planta och reser i flock, som gräshoppor. En studie tror att insekten sannolikt kommer att nå Kalifornien 2027. Detta har skapat panik.

Insekten äter inte vinstockar men d använder sin snabel för att nå den söta juicen inuti druvan, dricker dess innehåll och lämnar efter sig klibbigt avfall, eufemistiskt kallat “honungsdagg”, som täcker växten, stör fotosyntesen och drar till sig mögel.

Lyktflugor hotar också mandelträd, äpple, körsbär, valnöt och tallar. Vid den senaste räkningen hade insekten gjort ordbruksskador för ca 43 miljoner dollar på vingårdar, frukt- och nötodlingar samt timmerskogar.

Den gillar att lägga sina ägg på släta ytor på bilar, husbilar, lastbilar, tågbilar och till och med gräsklippare och cyklar. Människor flyttar sedan oavsiktligt äggen från det angripna området till nya områden.

Nu har det gått så långt att tjänstemän ber resenärer att passera genom karantänområden för att kontrollera sina fordon och till och med kolla kläder för att undvika att oavsiktligt flytta denna insekt. det verkar just nu hopplöst att tråda något bot mot malen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy