Chilensk vingård upptäcker ”dinosaurie”-druva

Hem » Nyheter » Chilensk vingård upptäcker “dinosaurie”-druva

En av Chiles äldsta vingårdar, Viña Santa Carolina, har hittat en bortglömd och extremt sällsynt druvvariant som endast finns på 15 ha totalt över hela världen.

Det började för 12 år sedan när chefsvinmakare Andres Caballero hittade en gammal karta över fastigheten i en närbelägen källare. Där beskrevs vinmakeriet för 150 år sedan och kartan ledde till upptäckten av en extremt gammal och sällsynt druvsort och ett enda litet vinodlingsområde av druvan Romano med bara ett fåtal dyrbara vinstockar. Först trodde man att det var duvan Malbec och skickade druvor för analys.

Efter ytterligare undersökningar tog vingården Santa Carolina bort växterna från det ursprungliga området och planterade dem längre söderut i Chile i regionen Cauquenes och där har de verkligen trivts!

”Vi kallar det vårt räddningsuppdrag”, sa Cabellero. ”Idag finns det bara 15 hektar Romano kvar i världen. Vi har fyra av dem, vilket betyder att vi nästan säkert gör det enda 100 % Romano-vinet i Chile. Vi uppskattar att våra Romano-rankor är runt 100-110 år gamla.”

Den här månaden kommer de första och de enda 2 000 flaskorna av Romano och intresset är förstås stort. Romano är ett ljust rött vin mycket likt Pinot Noir. Då skörden blivit en stor framgång, så förväntar man sig att kunna tillverka mer än 2 000 flaskor Romano nästa år. Har man tur så kanske dubbelt så mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.