3 nya stjärnor till Sverige – nordiska MICHELIN Guiden 2022

Hem » Nyheter » 3 nya stjärnor till Sverige – nordiska MICHELIN Guiden 2022
  • 2 nya restauranger får två MICHELIN stjärnor
  • 11 nya restauranger får en MICHELIN stjärna varav tre i Sverige
  • 5 nya restauranger får MICHELIN Gröna stjärna för deras insatser för hållbar gastronomi 

Hela listan på skandinaviska restauranger

Michelin presenterade idag det nya urvalet av restauranger i den nordiska utgåvan av MICHELIN Guiden, vid en ceremoni i norska Stavanger. 2022 års utgåva innehåller 255 restauranger, inkluderande 74 med stjärna, 32 som har tilldelats en Bib Gourmand och 38 som uppmärksammas med en Michelin Grön Stjärna. Den kreativitet och dynamik som kännetecknar den nordiska kulinariska scenen illustreras av 11 nya restauranger i de fem länder som den nordiska utgåvan täcker Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island.

Tre nya svenska stjärnor

I Sverige får följande tre restauranger sin första Michelinstjärna:

I halländska Torup, närmare bestämt i Rydöbruk ligger restaurang KnystaforsenDen är inredd i ett gammalt sågverk vackert beläget mellan floden och skogen. Där sätter man naturen i centrum i allt man gör från exceptionella lokala ingredienser till skicklig kokkonst över öppen eld. Kökschef Nicolai Tram serverar även en rätt utomhus runt lägerelden.

I Stockholm, tilldelas Nour en stjärna. Kocken Sayan Isaksson hedrar sina rötter genom att kombinera asiatiska inslag med svenska ingredienser på ett originellt sätt.

I Stockholm får Adam & Albin en stjärna. Kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman öppnade för sex år sedan. De erbjuder en högst personlig upplevelse med de två kockarna som lägger till en smula teater genom att färdigställa rätterna vid gästernas bord och berätta om hur rätten ursprungligen skapades utan att spara på intrikata detaljer.

Det betyder att det totalt i 2022 ås MICHELIN Guide Nordic Countries finns 56 restauranger med en Michelinstjärna.  

Guide Michelin Grön Stjärna

Fem nya restauranger får MICHELIN Grön Stjärna, vilket ökar det totala antalet i Norden till 38 av sammanlagt 255 restauranger i MICHELIN Guide Nordic Countries. Det är en de högsta andelarna i världen. Det visar på Norden som en ledare inom hållbar ekologisk gastronomi. Man använder lokala hållbara leverantörer, verkar för att minska matsvinnet och reducera sitt CO2 fotavtryck. Man sätter hållbarhet i centrum för allt man gör när man erbjuder gästerna inspirerande och lärorika kulinariska upplevelser.

De 5 nya restaurangerna med en Michelin Gröna Stjärnan är Oxenstiernan i Stockholm, Knystaforsen i halländska Rydöbruk, Natura i Helsingfors, DILL i Reykjavík och Jossa Mat & Drikke i Trondheim.

Till hemsidan Nordiska Michelin

Länk till annan artikel med summering av Sveriges Guide Michelin restauranger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.