Robotnäsa kan gissa rätt whisky

Hem » Nyheter » Robotnäsa kan gissa rätt whisky

Forskare vid University of Technology i Sydney har utvecklat en robotnäsa kallad NOS.E som liknar människans luktsinne och som fungerar genom att använda åtta sensorer för att sniffa till sig aromen i en flaska med whisky. Den skickar sedan data till en dator som har en speciell avläsningsalgoritm tränad att känna igen whiskyns egenskaper och sedan analysera infon.

Robotnäsan kan se skillnaden mellan whisky och whisky på bara några minuter bland annat se vilket varumärke det är och vilken stil whiskyn har, om den är single malt eller blended men även om den är dyr eller billig.

I en nyligen genomförd studie då 8 olika whiskys provades, bland andra Johnnie Walker, Ardbeg, Chivas och en 12-årig Macallan, fann man att robotnäsan hade 92,31 % rätt när det gällde att upptäcka region och varifrån whiskyn kom, När det gälde att hitta varumärket hade den nästan mer än 96 % rätt.

Robotnäsan testades och visades på CEBIT Australia-mässan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.