Gäster väljer klimatvänligt på menyn

Hem » Nyheter » Gäster väljer klimatvänligt på menyn
gäst med meny

För att restauranggästerna ska kunna välja mer klimatvänliga maträtter, bör menyn ange vilket CO₂ avtryck varje rätt har.

Tidningen Würzburg Erleben rapporterar om en ny tysk studie vid universitetet i Würzburg i Tyskland som visar att det är just det som matgästerna faktiskt gör. Studien syftade till att se hur restaurangerna själva kan bidra till ett bättre klimat via sin meny.


Gästerna väljer hälsosammare och mindre miljöskadliga alternativ när de fick reda på klimatinformationen för varje rätt. För kan man specificera kalorierna för varje rätt på en meny, ja, då kan man också säga vilket klimatvtryck som gäller för varje rätt, för då minskar faktiskt utsläppen.


I studien testades två parametrar: om det mest klimatvänliga alternativet angavs som standardinställning eller om gässterna själva fick välja om de såg CO₂ utsläpp för varje maträtt. Man räknade sedan fram att utsläppen skulle minska med en tredjedel när klimatvänliga alternativet var standard på menyn. På det andra alternativet när gästerna fick möjlighet att välja själva så minskade utsläppen av växthusgaser med 13,5 %.


265 deltagare på nio olika restauranger ombads att välja en rätt från varje meny. Några exempel som visades var rätt med nötkött (höga utsläpp), shawarma (medellånga utsläpp) eller en falafel (lågt utsläpp). Resultaten visade alltså att deltagarna valde mer klimatvänliga alternativ när de fick chansen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.