Världens första hållbara sojavin – av Tofu!
Via euronews.com – © AFP
Ett sojavin tillverkas av tofuvassle – kan det bli gott?
Men det är vad man just nu framställer i Singapore, där mängder med småföretag i Singapore satsar på utveckling av innovativa framtida livsmedel och labbar ihop allt från skaldjur som inte är animaliska till dumplings gjorda på tropisk frukt istället för fläsk.
Det är företaget SinFooTech som egentligen verkar inom återvinning och tar hand om avfallsbiprodukter inom livsmedelsindustrin som kom på idén med tofuvinet.
Nu satsar man stort på sojavin och priset är 26 euro för en halvflaska sojavin som har fått namnet Sachi, har en alkoholhalt på 5,8% och liknar ett sött, vitt dessertvin.
Totalt vill man producera mellan 1 000 till 2 000 liter sojavin i månaden i sitt lilla destilleri i västra Singapore.
Den primära ingrediensen är alltså sojavassle från en närliggande tofufabrik. Vasslen samlas in och förs till destilleriet där man tillsätter jäst och socker. Blandningen läggs sedan i en tank för att jäsa i någonstans mellan 2-6 veckor.
Den korta videon om hur sojavin tillverkas av tofuvassle ser du om du klickar på bilden ovan.