Ugglan – det miljövänliga alternativet i vingården

Hem » Nyheter » Ugglan – det miljövänliga alternativet i vingården

Kaliforniska vingårdar använder sig av ugglor för att bekämpa ett växande problem med skadedjur i vingården.

I vingården är det viktigt att ha pejl på några olika viktiga variabler: jorden, värmen, solljuset, nederbörden och så skadedjuren, förstås, som kan orsaka stor förödelse i en vingård.

I jordbruket har man använt ugglor och andra rovfåglar för att jaga gnagare i århundraden, men moderna kemiska bekämpningsmedel med skadlig inverkan på miljö har tagit över. Napa Valley har över 40 000 hektar vingårdar men endast 3 800 hektar är ekologiskt certifierade. Resten använder alltså skadliga bekmpningmedel.

Men nu gör Institutionen för vilda djur på Humboldt State University i Kalifornien att göra mågot åt detta och i en forskningsstudie visar man att det finns ett mer naturligt och miljövänligt sätt att utföra skadedjursbekämpning.

Svaret ugglor, som nämligen visat sig vara riktigt duktiga på att hålla rent och tugga i sig olika skadedjur – ja, till och med möss och kanske även sorkar. Forskarna har placerat ca 300 holkar med ugglor i ca 75 olika vingårdar i Napa Valley för att mäta effekten om det de facto är så att ugglor kan vara ett mer miljövänligt svar på skadedjurbekämpning i vingården.  Det är speciellt under häckningsperioden som ugglor är särskilt effektiva på att tugga i sig olika skadedjur.

Enligt forskarna har detta nu faktiskt lett till att de flesta vingårdarna i studien till och med har slutat med farliga kemiska preparat som skadedjursbekämpning. Än så länge fortsätter studien.

Se mer i filmen på bilden ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.