Frankrike får ny appellation

Hem » Nyheter » Frankrike får ny appellation
SONY DSC

Det är den lilla byn Laudun i Côtes du Rhône som kommer att få sin egen AOP i och med årgång 2023 men detta kommer officiellt redan att träda i kraft i juni i år. ”Laudun AOP” har man lobbat för länge!

Laudun, som ligger i den södra halvan av Rhônedalen och är känt för sina färska, blommiga vita viner, följer då andra byar som bland annat Rasteau och Cairanne får sin egen skyddade ursprungsbeteckning.

Laudun registrerades först som en appellation hos Frankrikes nationella organ, INAO, 1953. Då tyckte man att området faller under Côtes du Rhône Villages och Laudun blev en Côtes du Rhône Villages på mitten av 1960-talet.

Lokala vinmakare har dock fortsatt att lobba för att Laudun ska ha en egen appellation. En omröstning visade att en stark majoritet – 88 röster mot 7 – röstade för att Laudun med sina 560 tunnland vingårdar skulle bli en officiell ”Cru” i Côtes du Rhône.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.