Alsace-viner får ny märkning för sockerhalt

Hem » Nyheter » Alsace-viner får ny märkning för sockerhalt
Riesling

Från och med skörden 2021 kommer en standardiserad märkning för vinernas sockerhalt att krävas på alla vinetiketter i Alsace. Association of Alsace Wine Growers hoppas att systemet kommer förenkla för konsumenter och vinproffs. Balans mellan restsocker och syra är avgörande i vin, särskilt för vitt, därför spelar surhetsgraden i vin en roll i dess sötma. De nya reglerna gäller för reklam och marknadsföring, fakturor, förpackningar och vinetiketter.

Viner inom Europeiska unionen har redan riktlinjer för sockerhalt och regionens mousserande vin, Crémant d’Alsace följer redan dessa riktlinjer men nu kommer detta att gälla även för stilla viner. Märkningen antogs officiellt i maj 2021, men gäller då på etiketter från och med september/oktober i år.  

Men vad står då på etiketten?

  1. Vinproducenter har två alternativ för hur de kan skriva om sockerhalten i vinet. Dels kan de tydligt ange om vinet är ”sec” (torrt); ’demi-sec’ (halvtorrt); ’moelleux’ (lite sött) eller ’doux’ (mycket sött).

2. Eller så kan en visuell sockerhetsskala användas, med en pil som tydligt pekar på en specifik nivå på en liten riktning.

  • Enligt de nya riktlinjerna definieras ett torrt (sec) vin där sockerhalten inte överstiger 4 g/liter.
  • Ett halvtorr (demi-sek) vin innehåller en sockerhalt på mellan 4g/liter och 12g/liter.
  • Därefter på skalan kommer (moelleux) vin som har en sockerhalt på mellan 12g/liter och 45g/liter.
  • Ett sött (doux) vin har en sockerhalt på över 45 g/liter.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.