Enklare att välja hållbart på Systemet

Hem » Nyheter » Enklare att välja hållbart på Systemet

6 av 10 konsumenter tycker det är svårt t tälja hållbart på Systembolaget visar en Norstat-undersökning som gjorts på uppdrag av Systembolaget där 1008 personer över hela landet svarat på frågor om hållbara val som konsument.

Vid hyllan på Systembolaget känner många sig osäkra. Det största hindret när man vill handla hållbart vid köp av alkoholhaltiga drycker är att det inte idag framgår tydligt vilka drycker som är hållbara. Hela 38 procent anger detta som ett hinder.

Därför behöver det bli enklare och Systembolaget växlar nu upp sitt hållbarhetsarbete med en unik märkning. Det unika med märkningen Hållbart val är att den omfattar flera viktiga delar av hållbarhet: miljö, klimat och arbetsvillkor. Förändringen lanserades i butikerna den 1 mars 2022.

Detta tyckte folk:

  • 90 procent instämmer i påståendet ”Jag vill göra hållbara val som konsument”.
  • 58 procent instämmer i påståendet ”Jag tycker att det är svårt att göra hållbara val och köp som konsument”.
  • 47 procent anser sig ha dåliga kunskaper om hur man gör hållbara val inom alkoholhaltiga drycker.
  • 38 procent anger att det största hindret för att handla hållbart vid köp av alkoholhaltiga drycker är att det inte idag framgår tydligt vilka drycker som är hållbara.

De faktorer som kunderna tycker är viktigast för att de ska tycka att de gör ett hållbart val är att det är ekologiskt, att arbetsförhållandena för de som tagit fram produkten är hållbara, och att det finns en symbol som visar att det är hållbart.

Märkningen Hållbart val

Med den nya märkningen Hållbart val blir det enklare för kunden. Vi har fördjupat oss i certifikat, analyser och jämförelsetal från hela världen och satt upp kriterier för vad en dryck måste leva upp till för att kvala in som det mest hållbara i vårt sortiment, sett till miljö, klimat och människor. Drycker som märks ut med Hållbart val har:

1. Miljöcertifierad odling och produktion (eko eller annan miljöcertifiering).

2. Förpackning med lägre klimatavtryck än traditionell glasflaska.

3. Godkänt resultat i vår analys av arbetsvillkor i odling och i produktion.

Systembolagets hållbarhetsmål för 2023 och 2030 kan du läsa mer om här!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.