Hur påverkar Ukraina dryckesmarknaden?

Hem » Nyheter » Hur påverkar Ukraina dryckesmarknaden?

Ja, det är inte en helt enad front i protest mot invasionen i Ukraina. Vissa ledande dryckesproducenter som Diageo, Heineken och Pernod Ricard har avbrutit försäljningen mot Ryssland, men andra fortsätter att sälja på den ryska marknaden. Och det är ganska mycket försäljning som det är fråga om.

Carlsberg avbröt nya investeringar förra veckan men har sedan dess främjat en partiell bojkott och all reklam har stoppats i Ryssland. Man fortsätter dock med verksamheten vid Baltika Breweries, då man anser att man har en moralisk skyldighet gentemot sina 8 400 anställda där. Förra året stod Ukraina och Ryssland för 13 % av koncernens intäkter.

AB InBev som äger Budweiser och Stella Artois stoppade produktionen vid sina 3 ukrainska bryggerier och avbröt försäljningen.

Även ryssar som agerar på en internationell marknad reagerar på Ukraina-krisen. Stoli®Group har länge bekämpat den ryska regimen och döper om sin vodka Stolichnaya till enbart Stoli, det låter mindre ryskt och för att ta avstånd från konflikten i Ukraina.

Stora livsmedelsjättar har tagit bort rysk vodka helt och hållet från sina hyllor.

I Frankrike verkar det som om franska vinmakare slår ihop sig för att köpa tillbaka vingårdar som sålts till en rysk oligark enligt tidningen La Revue du Vin de France. Få se om de lyckas.

Under tiden så haglar allt strängare sanktioner som kommer att påverka affärer i Ryssland. Bojkott av ryska vodkamärken har redan haft en betydande inverkan.

Var ska detta sluta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.