En vit Pinot Noir?!

Fast än så läge är det på forskningsstadiet hos familjevingården Akitus på 380 m höjd i Central Otago, en vingård som är kända för sina goda röda Pinot Noir som deras flaggskeppsvin konventionella röda A1 Pinot Noir.

Nu testar man en Pinot Noir Blanc som garanterat kommer att väcka en hel del uppmärksamhet.

Akitus vinmakare PJ Charteris berättar att han delvis var inspirerats för den nya stilen från Ahr i Tyskland. Vinets färg är ljust blekt och allts inte ett rosévin, utan ett helt vitt vin utan någon skalkontakt och man kommer att göra vinet ganska så komplext, men en hel del jäst och fat.

”Det är ett nytt vin men också är ett pågående arbete”, säger Charteris som egentligen tycker att det är konstigt att ingen provat göra vit Pinot Noir tidigare, eftersom det är ett populärt vin för många.

”Men vi tar små steg till att börja med”, säger han, ”och vi vet att vi har byggstenarna och möjligheten att lägga till fler, vilket alltid är spännande”.

Man räknar med att Akitu Pinot Noir Blanc 2021 kommer att kosta omkring 300 kr flaskan och förmodligen lanseras under våren 2022 om allt går enligt planerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.