Bättre vinkvalitet med klimatförändring?

Hem » Nyheter » Bättre vinkvalitet med klimatförändring?

Enligt forskargruppen Climate Central som analyserar frågor gällande klimatvetenskap, rapporteras att jordens klimat, som under de senaste 10 åren varit varmare än någonsin, Vi har nu den högsta globala medeltemperaturen någonsin. Man ser dock en fördel: åtminstone när det gäller vin är att druvorna mognar fortare och lättare.

Trots att vi alla är överens om att klimatförändringen totalt är negativ för vår globala miljö, så när klimatet värms upp till oöverträffade nivåer så visar det sig att vi gör bättre vin än någonsin tidigare.

Hittills har 2000-talet varit det hetaste århundradet någonsin och kvaliteten på viner har överträffat sig själv under de senaste 20 åren.

Man har i sina efterforskningar delat upp viner efter prisklass, regioner och efter hur årgångarna betygsatts och vilka poäng de fått av ett 40-tal vinkritiker. Sedan har man beräknat ett medeltal och gett vinerna ett årgångsbetyg. Detta gäller främst ’vardagsviner’ och hur de bedömts, eftersom dyrare finviner i allmänhet högre poäng av kritiker.

Det handlar inte bara om klimat, förstås. Man får inte glömma att det på många håll kontinuerligt görs stora förbättringar, både inom kompetens, odling och vinifiering.  

Men om man tittar på de fem varmaste åren någonsin, så toppar åren 2016, 2017 och 2018 i poäng för regionen Bordeaux exempelvis och viner ligger i genomsnitt högre på 95, 96 och 97 poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.