Nytt: distrikt & vinkategori i Chianti Classico DOCG

Hem » Nyheter » Nytt: distrikt & vinkategori i Chianti Classico DOCG

Chianti är ett av Italiens mest kända viner och fick redan ett avgränsat och skyddat område 1716. 1932 utökade Italien Chiantis gränser till att omfatta närliggande områden där man gjort viner i Chianti-stil sedan länge. 1967 fick sin officiella Chianti DOC och hade då 7 underdistrikt:

  1. Colli Fiorentini
  2. Colli Senesi
  3. Rùfina
  4. Colli Aretini
  5. Colline Pisane
  6. Montalbano
  7. samt då Chianti Classico

1984 fick Chianti DOCG-status och 1996 blev Chianti Classico DOCG med sina underdistrikt.

Men nu är två nya saker på gång.

Dels ett åttonde underdistrikt, Terre di Vinci som omfattar fyra vinområden i provinsen Florens: Vinci (Leonardo da Vincis födelseplats och barndomshem), Ceretto Guidi, Fucecchio och Capraia e Limite, som alla idag redan ingår i den ursprungliga Chianti appellationen, men nu alltså får egen status. Det svagt kuperade lummiga området ligger i den nordvästra delen av Chianti DOCG cirka 150 meter över havet, i medelhavsklimat och vindar drar in från havet över en fossilrik jord som består av kalksten med skiktad lera.

Ett nytt underdistrikt är en process som tar tid men man hoppas kunna få allt klart inför årgången 2022.

Också nytt! ’Gran Selezione’ heter den nya vinkaterogin som kommer att läggas till Chianti DOCG – vinerna. Viner med cden nya Chianti DOCG Gran Selezione klassifikationen kommer att bli toppen på kvalitetspyramiden och omfatta viner som produceras i  det större Chianti-området – inklusive det helt nya underdistriktet Terre di Vinci.

Spännande att prova dessa viner så småningom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.