Ny alkohollag på Irland inför minsta-pris!

Nu får man inte sälja en flaska vin för under £6,20 på Irland (78 kr efter dagens kurs) enligt den nya alkohollagen.
Republiken Irland har blivit ett av de få länder, inklusive Skottland 2018 och Kanada, som har lägsta alkoholprissättning, vilket betyder att regeringen har satt ett minimipris på 10 eurocent per gram alkohol i drycker som säljs i butiker. Gäller både öl och vin,

Anledningen till att höja priset på alkohol är att man vill minska problem med sjukdom av alkoholkonsumtion. Enligt statistik är alkoholkonsumtionen på Irland i landet sedan 2015 legat på drygt 11 liter ren alkohol per person, motsvarande 116 flaskor vin eller 445 pints öl per vuxen varje år.

Men irländska vindrickare betalar redan den högsta punktskattesatsen inom EU på €3,19 per standardflaska vin och dubbelt så mycket för mousserande vin. Kritiker menar att detta banar väg för att den svarta marknaden kommer att öka och även den gränsöverskridande handeln för att kunna köpa sin alkohol till ett lägre pris = vilket betyder att hälsoproblemen kommer att kvarstå. Resultatet blev också att det hamstrades något enormt innan lagen trädde i kraft den 4 januari och en hel del människor la upp öl och vinförråd för åratal framåt.  

Röster menar också att EU och Världshälsoorganisationen som ligger bakom den nya lagen, vill och kommer att införa detta som generell prissättning för sprit i mängder av andra länder. Är inte det ett slags monopol, vad tycker ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy