Ger sulfiter huvudvärk – ja eller nej?

Hem » Nyheter » Ger sulfiter huvudvärk – ja eller nej?

Man har alltid påstått att inga sulfiter = ingen huvudvärk och ingen baksmälla.

Det har hittills funnits få vetenskapliga bevis för att backa upp detta påstående men nu ifrågasätter man om detta påstående verkligen är sant.

Sulfiter (Svaveldioxid – SO2) är kemiska föreningar som finns i de flesta viner eftersom de förekommer naturligt i skalet av druvor. Sulfiter kan också tillsättas manuellt under hela produktionsprocessen när man gör vin för att fungera som ett slags konserveringsmedel. Att tillsätta sulfiter är något som man har diskuterat vilt inom vinbranschen i åratal.

Men nu visar en internationell pressrelease på en vetenskaplig studie gjord av Sophie Parker-Thomson MW (Master of Wine) skapat rubriker inom branschen. Sophie visar i sin forskning att föreningar av biogena aminer (BA) som finns i högre halter i viner som inte har tillsatt svavel, exvis naturviner kan vara mer benägna att orsaka huvudvärk än just sulfiter. Många människor är nämligen överkänsliga för just biogena aminer.

Så vad är biogena aminer? För att ge ett krångligt kemiskt svar så är de organiska kväveföreningar som är biologiska aktiva. Och vad betyder det? Dels finns de naturligt i kroppen i låga halter och kan på sikt påverka olika funktioner såsom blodcirkulation, immunförsvar och matsmältning. Där BA bildas finns alltid en risk för förgiftning. De finns inte bara i viner utan även i livsmedel såsom vid framställning av livsmedel såsom ost, korv, sojasås, surkål samt både vin och öl.

Och vad betyder detta nu sammanfattningsvis för naturviner? Inte mycket , tycker Vinjournalen.se . Är det viktigt för naturviner som då inte har tillsatta sulfiter och när en naturlig jäsning tydligen inte riskerar några giftiga nivåer av biogena aminer?

Well, well, varför detta spektakel undrar vi. Det återstår alltså fortfarande att se om forskningen kommer att bevisa att man får huvudvärk av naturvin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.