Sherry klassifikationen ändrar regler

Hem » Nyheter » Sherry klassifikationen ändrar regler

Det är Consejo Regulador i Jerez, som sätter regelverket för sherry och som för första gången på 50 år ändrar sherry-reglerna i klassifikationen som nu kommer att gälla i samtliga sherry och DO områden (geografiskt ursprung). Reglerna reglerar bland annat hur odling och produktion får gå till och vilka druvor som får användas, om vinets lagring osv…

Nu har man en omfattande lista över modifieringar inkluderar utvidgningen av DO:s produktionsområde, inkluderandet av sex nya vita druvsorter: Beba, Cañocazo, Mantúo Castellano, Mantúo de Pilas, Perruno och Vigiriega. Man har även fått en uppdaterad och mycket mer omfattande karta över vad produktionsområdet Jerez inkluderar.

Det finns även några viktiga förändringar för vinklassificeringar. Termen Viñedos de Jerez Superior är ny och kommer att gälla alla områden i DO och inte bara Jerez, El Puerto, Sanlúcar och Trebujena utan även för viner som uppfyller ett tekniskt kriterium snarare än ett av geografiskt ursprung. En ny kategori har skapats, Fino Viejo, som gäller för viner med minst sju års lagring där Manzanilla också kommer att krävas ha minst sju års lagring.

Inom produktionen kommer det heller inte längre att vara nödvändigt att ”förstärka alkoholen” i viner så att de ska nå den erforderliga nivån av alkohol naturligt i jäsningsstadiet.

Syftet bakom ändringarna är att skilja mellan kvaliteterna hos dessa spännande viner och föra oss närmare vinvärlden. Under de senaste 10 åren har sherry blivit en allt populärare dryck och då gäller det att definiera sherry och vad som gäller under de strikta DO-reglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.