Alkoholfritt vin är lika bra för hjärtat som ”vanligt” vin

Hem » Nyheter » Alkoholfritt vin är lika bra för hjärtat som ”vanligt” vin

Vi har då och då fått höra att vin (med alkohol) förbättrar hjärthälsan om man dricker mindre mängder, förstås. Men nu säger forskarna till och med att hälsofördelarna beror på druvan, snarare än på alkoholen.

En rad studier hos Dr Rudolph Schutte på förnämliga Anglia Ruskin University i East Anglia i Storbritannien presenterades nyligen på British Science Festival. Dessa studier visar ett obestridligt fördelaktigt samband mellan hjärtsjukdomar och både rött och vitt vin och att det är druvorna som gör’t!

Dr Schutte säger i en intervju att hans forskning endast visar en koppling vid kranskärlssjukdom, men inte för andra hjärt-kärlsjukdomar. Men att detta även har kunnat noteras om man drack alkoholfritt vin. Det tyder alltså på att fördelarna beror på polyfenoler i vinet och att en måttlig mängd alkohol kan hjälpa till att avvärja hjärtproblem. Det spelar alltså ingen roll om man väljer att dricka alkoholfritt vin eller äkta vara.  

Polyfenoler är organiska färgämnen med stark antioxidant verkan som finns i synnerhet i röda druvor och de har ju tidigare visat sig vara fördelaktiga för hälsan i ett antal studier.

Dr Shuttes forskning omfattar nästan 450 000 personer vars livsstilsval och hälsa spårades under sju år. Deltagare som drack en måttlig mängd vin visade sig dra nytta av en 40% minskad risk för kranskärlssjukdom jämfört med gruppgenomsnittet.

Vad är då måttligt? Som mest nio glas 125 ml vin i veckan. Och nej, en måttlig konsumtion av öl, cider eller sprit är inte samma sak och visade sig öka risken med 10%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.