Spår av 9000 år gammal öl i Kina

Hem » Nyheter » Spår av 9000 år gammal öl i Kina

Att ritualiserat drickande förmodligen spelade en viktig roll för att upprätthålla sociala relationer och olika alkoholhaltiga drycker användes i ritualer för 9000 år sedan, visar de senaste arkeologiska undersökningarna vid Qiaotou i södra Kina.

Här har man hittat bevis för att öl förtärdes i samband med en begravningsritual, då man funnit krukor och kärl i målad keramik som innehåll spår av öl framställt av ris ’Oryza’ samt även andra typer av öl.

De keramikkärl som man grävt upp fanns på en gammal kinesisk begravningsplats och kärlen innehåller spår av stärkelse, växtrester och svamprester, vilket indikerar att de en gång måste ha innehållit alkohol. Så ölet i Qiaotou serverades sannolikt i ritualer på begravningar. Ölet var troligtvis en lätt fermenterad och söt dryck och kanske lite grumlig i färgen, enligt arkeologen Jiajing Wang.

Man upptäckte även tidiga bevis för att man ska ha använt sig av olika ganska avancerade jästarter för att tillverka öl på den tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.