“Vinföretag har svårt att komma igen”

Vinpro South Africa har publicerat en rapport om vinföretag som ägs av den färgade befolkningen i Sydafrika. Man tror att 46% av dessa vinföretag inte kommer att kunna överleva nästa år till följd av de löpande alkoholförbuden som man har haft i Sydafrika under de senaste 2 åren, på grund av Covid-19.

Att Sydafrikas vingårdar har haft ett mycket svårt senaste åren, med alla restriktioner mot både inhemsk alkoholförsäljning och export, har vi skrivit om tidigare. Drabbade i synnerhet är de vingårdar som ägs av färgade, eftersom dessa vingårdar redan tidigare har arbetat mycket hårt för att stå starka i en redan tuff konkurrens som råder inom vinindustrin.

Det senaste förbudet mot alkoholförsäljning i somras, har försämrat situationen för alla vingårdar och man blir osäker på om dessa konkurrensutsatta företag kommer att klara sig. Situationen är mycket svår då försörjningen för människor och familjer är i fara utan att de egentligen har någon kontroll över situationen.

Rapporten påstår att ett förbud mot försäljning av inhemsk alkohol orsakar irreparabel skada i synnerhet Kapregionens vinindustri och den försörjning den upprätthåller. Vintourism går hand i hand med vinindustrin och många verksamheter omkring är också beroende av turismen för att kunna överleva.

En stor del av Kapregionens vinodlingar är mycket beroende av inhemsk vinförsäljning, med Stellenbosch som driver exporten. Sydafrika är det enda landet där spritförsäljning har förbjudits utan ekonomiskt stöd från den nationella regeringen.

Läs även denna artikel om Sydafrikas situation och se vad DU kan göra >> #SaveSAWine behöver din support

Vinpro South Africa är en ideell representant för tusentals sydafrikanska vinproducenter, vinkällare och branschintressenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.