Vin och Parkinsion – det går åt rätt håll!
2008 slog nyheten ner som en bomb och segmentet för ekologiska viner började att växa som aldrig förr.
University of California i Los Angeles konstaterade nämligen för 14 år sedan efter en studie som man gjorde då, att långvarig exponering för fungicider (bekämpningsmedel mot svamp) om både till exempel finn i mat och i viner, ökar risken för att utveckla sjukdomen Parkinsons. Alltså om man var ’vinfrisk’ så var man i riskzonen.
Men under det senaste decenniet har volymen syntetiska kemikalier som man använder faktiskt minskat i en väldigt stor utsträckning och ibland används de inte alls, som till exempel i en hel del vingårdar i Bordeaux. Och det har då faktiskt visat att risken för att få Parkinson minskat dramatiskt.
Bara mellan 2014 och 2016 mer än halverades användningen av bekämpningsmedel med 55%, men medel som klassificeras som cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska. Och användningen minskar fortfarande som svar på krav som konsumenterna ställer.