Största hotet mot tequila är inga fladdermöss!

Hem » Nyheter » Största hotet mot tequila är inga fladdermöss!

Det största hotet mot tequila är inte bristen på agave, utan faktiskt bristen på fladdermöss, för utan fladdermusen skulle vårt ekosystem och framförallt våra barskåp, se väldigt annorlunda ut.

Ekologer vid International Union for Conservation of Nature (IUCN) arbetar för att uppmuntra tequila-varumärken att göra produkterna mer ”fladdermus-vänliga”. Hittills har sju tequila- och tre mezcal-producenter officiellt anmält sig till programmet och säger sig vara mycket fladdermus-vänliga, så pass att de får använda termen ”Bat-Friendly” på sina flasketiketter och göra ”bättre tequila”.

Regeln är dock att minst 5% av de agaveplantor som man använder i spriten måste tillåtas blomma först och att man måste lämna de lokala fladdermössen ifred för att polinera av sig, för att sedan använda dessa frön för att återplantera odlingarna.  Man hoppas nu på att fler producenter kommer att bli intresserade och fladdermus-certifiera sig.

Den långnosade fladdermusen är den främsta pollineraren av blå agave, som fungerar som basingrediensen i tequila. Fladdermössen suger i sig agaveblommornas nektar och bär med sig pollen för att befrukta andra växter. En win-win-situation när fladdermössen inte förlorar sin källa till mat och agaveplantorna inte blir utsatta för nya skadedjur.

Nyligen gjorde även David Attenborough en ny dokumentär för National Geographic om fenomenet som heter ’Nature: The Bat Man of Mexico’ om ekologen Medellín i Mexiko, en film som hade premiär i USA i sommar.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.