Nya info: Ökar alkoholhalten i vin?

Hem » Nyheter » Nya info: Ökar alkoholhalten i vin?
En stigande kurva över 30 år …

Att den genomsnittliga alkoholhalten i finare röda viner från både från gamla och nya världen har stigit totalt sedan 1990-talet, kommer nog inte som en chock. Men nu visar nya forskning som företaget Liv-ex en global marknadsplats för vinhandel, har sammanställt på hur trenderna för alkoholnivåer i fint vin har pendlar uppåt under de senaste 30 åren. Alkoholhalterna i vin har i allmänhet kopplats till sockerhalten i druvorna. Så svaret på frågan ovan är ja, alkoholhalten ökar.  

Röda viner från Bordeaux, Toscana, Piemonte och Kalifornien hade alla i genomsnitt högre alkoholnivåer under årtiondet mellan 2010 och 2019 än de gjorde på 1990-talet, enligt undersökningen. Även Bourgogne-viner ökade i alkoholhalt om än marginellt. I Kalifornien såg man en kraftig ökning mellan 2000 och 2009 men det är svårt att generalisera för producenter och vinregioner.

I underökningen rapporterade alkoholnivåer under förra året och man har nu samlat in fakta för 35 000 viner som kontrollerats och verifierats noggrant och det har handlat om ett brett utbud av mestadels fina viner. Man har då hjälpt till att sätta fingret på den stigande alkoholhalten, en riktig snackis i branschen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.