Reglerna för spansk Cava blir tuffare!

Hem » Nyheter » Reglerna för spansk Cava blir tuffare!

I januari 2022 kommer officiell certifiering med nya regler träda i kraft för DO Cava, sedan sist på mer än 30 år. Cirka 95% av all cava produceras i Penedès-området i Katalonien, Spanien. Här är några positiva nyheter för cava!

Det här handlar om nya regler för zonindelning och segmentering. Man vill ta nya kvalitetssteg mot en produktion med ytterligare ett snäpp mot premiumviner.

Man vill också definiera områdets regioner lite skarpare och man särskilja cava från andra bubbelviner. Man inför då nya nivåer av lagring av cava under titeln Cava de Guarda och viner som har lagrats i mer än 18 månader kommer att kallas för Cava de Guarda Superior, Cavas Reserva (lagras 18 månader +), Gran Reserva (minst 30 månaders lagring) samt Cavas de Paraje Calificado (lagras i minst 36 månader).

Man stipulerar också att druvorna för dessa toppnivåer måste komma från vinstockar som är minst 10 år gamla, och ha en tydlig kvalitativ avkastning på högst 10 000 kg / ha. Vinerna måste också produceras separat s att man kan spåra vingård och så sätt få bevis för det man skriver på etiketten. Druvorna till toppvinet Cavas de Paraje Calificado måste dessutom komma från en enda speciell tomt/vingårdsareal.

Redan i april i år tillkännagav Cava DO att alla reservas-, granreserva- och paraje calificado-Cavas-viner kommer att vara 100% organiska vid år 2025.

Vingårdar som pressar och vinifierar sina egna viner får inkludera termen ”Integral Producer” på sin etikett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.