Alkohol motverkar stress och är bra för hjärtat

Hem » Nyheter » Alkohol motverkar stress och är bra för hjärtat

Med alla rapporter och forskningsstudier som kommer de senaste åren, är det inte längre någon tvekan om att om man dricker en måttlig mängd alkohol dagligen, så är det faktiskt bra för oss.

De senaste forskningsrönen presenterades vid American College of Cardiologys 70:e årliga vetenskapliga konventet och är baserad på en hälsoundersökning bland mer än 53 000 personer med en medelålder på 57,2 år och där knappt 60% var kvinnor.

Återigen fann en studie att risken för dödlig hjärtsjukdom sänktes genom att alkohol i måttliga mängder får folk att stressa av.

Personer som dricker måttligt, en eller två alkoholhaltiga drycker om dagen, har 20% lägre chans att drabbas av kardiovaskulära problem samtidigt som de även har en minskad stressrelaterad hjärnaktivitet. De som drack 1-2 glas vin (eller andra alkoholdrycker) dagligen hade en lägre nivå av stressrelaterad hjärnaktivitet, vilket tyder på att måttlig alkohol minskar stress-signaler från hjärnan.

Man anser alltså att måttliga mängder alkohol har effekter på hjärnan som kan hjälpa till att slappna av, minska stressnivåerna och genom dessa mekanismer, sänka förekomsten av hjärt/kärlsjukdom.

Vad är måttligt? Man konstaterar att “måttligt” är 1 till 14 drinkar per vecka och “högt” är över 14 drinkar per vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.