Beställ gärna det näst billigaste vinet på menyn!

Hem » Nyheter » Beställ gärna det näst billigaste vinet på menyn!

Den näst billigaste flaskan vin på en restauranglista är inte alltid det sämsta alternativet, utan kan vara ett prisvärt val, enligt nyligen publicerad studie i American Association of Wine Economists som experter vid flera universitet gjort, för att slå hål på ”urbana myter”.

Man har länga trott på myten att den näst billigaste flaskan på en vinlista har medvetet fått ett högre pris, så att godtrogna matgäster ska bli genererade om de väljer ett billigare vin. Men så är det inte. Experter har analyserat hundratals vinlistor på 470 vinlistor från 279 europeiska restauranger och det fanns inga bevis för att denna myt skulle vara sann.

Studien visar att priset på det näst billigaste vinet är betydligt lägre än det tredje, fjärde och femte billigaste vinet o.s.v

Röda viner i studien hade ett genomsnittligt pris på 450 kr per flaska, även om det dyraste vinet kostade nästan 7700 kr per flaska. Det genomsnittliga priset för vita viner var generellt lite lägre i pris.

Övergripande påslag på restaurangvinlistor kan alltså variera avsevärt mellan och på enskilda listor i olika länder, områden, klass på restaurang men det genomsnittliga priset för restaurangviner jämfört med priserna i butik/online var mer än 3 gånger så mycket i procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.