Tuffa protester när rapport om kalorimärkning läcker

Det är den hemliga rapporten som har läckt nyheten om att den brittiska regeringen vill höja allmänhetens medvetenhet om att i öl-, vin- och spritkonsumtion bidrar till viktökning. Detta har orsakat en hel del protester från branschorganisationerna. Inte bara etiketter ska vis kalorier, även pubar kan komma att krävas att ”visa kalorierna” som en slags varningsetikett.

Enligt tidningen The Sun vill politikerna se att alla stora pubkedjor i landet tydligt uppvisar en märkning av kalorier på öl, vin och sprit som de serverar. Man menar att detta kan göras smidigt på exempelvis menyer eller etiketterna på. Även butiker som säljer alkohol ska varningsetiketter som ger råd om hälsoriskerna och farorna med kalorier.

En påtvingad kalorimärkning och alkohol har länge diskuterats i Storbritannien och ämnet är idag minst sagt en het potatis. Branschorganisationer som exempelvis British Beer & Pub Association och UK Hospitality ser mycket allvarliga på detta och menar att det är helt fel timing.

”Butiker och pubar har drabbats hårt av COVID-19 och ca 5000 pubar, barer och restauranger har fått stånga sin verksamhet för gott. Det brittiska folket har fått gå månader utan att kunna besöka sin lokala pub. Våra pubar går på knä och det vet regeringen. Kalorimärkning nu skulle sparka på branscher som redan ligger ner.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy