Dricka vin ger lägre risk för grå starr

Att dricka sex glas vin i veckan är kopplat till en lägre risk för gråstarr, enligt en ny forskarstudie av människor testades och drack upp till 14 glas i veckan som Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust och University College London Institute of Ophthalmology gjort. Testpersonerna visade mindre risk att behöva operera sig för att ta bort grumliga fläckar, dvs gråstarr.

Personer som drack vin fem eller flera gånger varje vecka visade sig vara upp till 23% mindre benägna att kräva kataraktoperation jämfört med de som inte drack alls. Måttligt drickande av vin kopplades därför till lägre risk för gråstarr.

De som huvudsakligen drack öl, cider eller sprit kunde inte avsevärt förbättra sin risk för gråstarr. Forskarna testade nästan 500 000 personer och detta är den största studien av sitt slag.

Nu handlar detta dock moderat drickande av vin. Överdriven alkoholkonsumtion medför många risker och sjukdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.