Franska vinproffs bör prioriteras för COVID-vaccin

Hem » Nyheter » Franska vinproffs bör prioriteras för COVID-vaccin

Ingen vill förlora sitt doftsinne och sina smaklökar, vilket är ett vanligt symptom på covid-19, men för sommelierna och andra professionella inom vinbranschen i Frankrike, är det särskilt traumatiskt.

Därför behöver franska vinproffs prioriteras i kön för en covid 19-vaccination. De är en särskilt utsatt professionell grupp på grund av sitt yrke, menar Frankrikes oenologernas fackförening i ett pressmeddelande.  Mest handlar det om förlusten av smak- och luktsinnet som orsakas av covid-19.

Oenologer och sommeliers är smakproffs sommeliers och påverkas särskilt i sin yrkesverksamhet av förlusten av lukt- och smaksinne. En snabb vaccination verkar vara den enda förebyggande åtgärden för människor inom dessa yrken.

– Det är väldigt svårt att erkänna att vi har förlorat dessa sinnen, säger Sophie Pallas, på oenologernas förening som själv fick covid-19 i januari och råkade ut för detta dilemma.  Med hjälp av experter vid universitet i Bordeaux har hon styrt om hjärnans del som styr förmågan att känna igen dofter och hon testar sin näsa flera gånger om dagen.

Mellan maj och juli intervjuades 2625 vinproffs, från Frankrike, Italien, Chile och andra länder, varav 68 hade fått Covid-19 i den första vågen. Av dem tappade 2/3 -delar sitt luktsinne och 56 % tappade smaksinnet. De festa har återhämtat sig, men i den gruppen säger 32 % att deras sinnen bara delvis har kommit tillbaka, medan 7% säger att de inte hade återhämtat sig alls. Det lär ta upp till 18 månader för full smak och lukt att återvända.

– Förmågan att definiera smak och lukt är ett nödvändigt professionellt verktyg för alla som jobbar inom vinbranschen. Det är viktigt att prata om det och inte isolerar människor  i en negativ psykologisk atmosfär, säger Sophie Pallas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.