6 “nya” druvor nu officiellt godkända i Bordeaux!

Hem » Nyheter » 6 “nya” druvor nu officiellt godkända i Bordeaux!

Bli inte förvånad om en flaska Bordeaux-vin om några år innehåller portugisiska druvor som bland annat den röda Touriga Nacional och den vita Alvarinho!

Att introducera nya druvor i Bordeaux-blenden gjordes för att kunna hantera olika tillväxtcykler och mogna perioder inför ett förändrat klimat. Idéen kom till stor del från vinproducenterna själva, men inte alla vinproducenter var lika entusiastiska…
Det är inga nya druvor vi pratar om, utan gamla godingar som valdes ut från 52 sorter. De är de fyra röda Arinarnoa, Castets, Marselan och Touriga Nacional och de två vita Alvarinho och Liliorila.

De nya druvorna som 2019 föreslogs att bli godkända i Bordeaux, blev nu formellt godkända för Bordeaux och Bordeaux Supérieur AOC att få användas av den franska jordbruksministeriet samt det franska institutet som har till uppgift att reglera jordbruksprodukter med skyddade ursprungsbeteckningar, Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO).
Institutet grundades av Châteauneuf-du-Pape-producenten Baron Pierre Le Roy.

Dessa ”nya” druvor som nu får användas enligt regelverket Bordeaux och Bordeaux Supérieur AOC, kompletterar alltså Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carménère, Petit Verdot för rött vin och Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc och Mauzac för vitt vin.
Men: de nya druvorna får endast tillsammans utgöra 5% av en producents vingårdareal och 10% av den slutliga vin-blenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.