Franskt vin har varit på en rymdtur

Hem » Nyheter » Franskt vin har varit på en rymdtur

Det handlar om bland annat om 12 flaskor Bordeaux-vin och mer än 300 skott från vinrankor av druvorna Merlot- och Cabernet Sauvignon som nu har återvänt till jorden efter en rymdtur på färgan SpaceX Dragon och som landat strax utanför Floridas kust för någon vecka sedan.

Både flaskorna och vinstockarna är en del av en serie rymdrelaterade vinexperiment som kallas Mission WISE. Space Cargo Unlimited som ligger bakom projektet, kommer att öppna flaskorna som totalt har befunnit sig 14 månader i rymden där de lagrats vid olika temperaturer och i varierande förhållanden. Detta görs i februari med pompa och ståt och därefter kommer man givetvis att utföra tester på vinerna som utsattes för mikrogravitation och högre strålning än på jorden.

SCU och partnerinstitutionerna CNES (Centre National d’Etudes Scientifiques, Toulouse), ISVV (Institut des Sciences de la Vigne et du Vin, Bordeaux) och ESA (European Space Agency) kommer bland annat att bedöma de biologiska mutationer som har ägt rum och se hurvida vinstockarna kunnat hantera stress och kunnat anpassa sig till förändringar som orsakas av bland annat klimatförändringar. Man kommer även att bedöma hur motståndskraftiga de är mot svamp och mögel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.