Omfattande studie av Argentinas inhemska druvor

Hem » Nyheter » Omfattande studie av Argentinas inhemska druvor

En studie som genomförs av ett team av forskare kommer att -analys av Argentinas inhemska Criollas-druvor kommer att publiceras nästa år. Studien har redan nu visat att det finns en enorm variation i druvorna faktiskt mer än man trott hittills.

Criolla kallas den druvfamilj som är relaterade till de första sorterna som fördes till Argentina av spanska missionärer. Vinstockar kom redan till Argentina 1557 och under följande århundraden. Kanske har du redan njutit av argentinska druvor som exempelvis País, Muscat of Alexandria, eller Torrontés? Dessa är typiska Criolla-druvor. Totalt tog man kanske hit ett hundratal olika europeiska druvor i Argentina som efterhand ersatte det ursprungligs argentinsks druvorna. Men man estimerar satt de gamla inhemsks druvorna fortfarande står för 30% av Argentinas vingårdsyta. Studien är särskilt pressande eftersom Argentinas National Viticulture Institute (INV) fann att de sorter som hade tappat mest hektar mellan 2000 och 2018 var just Criollas, Criolla Grande, Pedro Gimenez och Cereza.

Men nu vill man alltså veta genom att ta prover, analysera för att till slut kunna dra slutsatsen att vilka som är unika för Argentina och allt jobb med att ursprungsmärka druvor gynnar förstås även exporten.

Forskarteamet arbetar också tillsammans med vinodlarna för att utveckla en beteckning för viner som är tillverkade av dessa druvor samtidigt som man även jobbar på att utveckla en logotyp och ett registrerat varumärke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.