Frankrike begränsar fler glyfosat-produkter

Hem » Nyheter » Frankrike begränsar fler glyfosat-produkter

Tros att EU-kommissionen har beslutat om ett förnyat godkännande av växtskyddsmedlet glyfosat till den 15 december 2022, så säger Frankrike att de kraftfullt kommer att begränsa användningen av glyfosatherbicider som bland annat används som starkt bekämpningsmedel mot ogräs i vingårdarna och man har återkallat tillståndet för 13 glyfosatprodukter. Detta är utöver de 36 glyfosatbaserade herbicider som redan förbjöds förra året. Begränsningen stipulerar hur mycket och var det får användas.

I rapporten av Vitisphere är användningen av glyfosat i franska vinodlingar nu förbjuden mellan raderna med vinstockar, med få undantag, som vingårdar som är särskilt branta, terrasserade eller steniga till exempel och som inte kan skötas på mekanisk väg. Glyfosat kan fortfarande användas direkt under vinstockarna men endast i mindre mätbara doser. Den nya förordningarna träder i kraft i början av 2021.

Reglerna idag till december 2022 verkar kanske lite idiotiska, då varje växtskyddsmedel som innehåller glyfosat godkänts i sin tur i varje land där det ska användas. Bekämpningsmedel som innehåller glyfosat är liksom alla bekämpningsmedel, farliga för människan i höga halter och ska testas noga innan de blir godkända. Glyfosat är förbjudet i ekologisk produktion och finns därför inte bekämpningsmedel  i ekologisk eller biodynamisk vinproduktion.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.