Vin kan hjälpa att sänka blocktrycket

En ytterligare ny och stor uppföljningsstudie från European Prospective Investigation in Cancer Study (EPIC) som publicerades i Scientific Reports nyligen, styrker påståendet att en måttlig konsumtion av vin, te och livsmedel som innehåller flavonoider kan förbättra hjärthälsan markant.

Man har över lång tid spårat diet- och hälsoinformation hos mer än 25 000 deltagare som varit under 20 år mellan åren 1993 och 1997. Idag är deltagarna mellan 40 och 75 år.

Flavonoider är bioaktiva ämnen som bland annat finns i bär, lök, olika kålsorter, grönt te, vindruvor, apelsin, nötter och fröer – och även rött vin. Resultaten visade att högre intag av flavonoider, speciellt från te, vin och äpplen, var förknippat med lägre blodtryck och den uppmätta minskningen i blodtryck är jämförbar med de långsiktiga effekterna som man får av Medelhavsdieten.
Högt blodtryck är en viktig faktor bakom potentiellt dödliga tillstånd som hjärtinfarkt och stroke och studien visade ett lägre uppmätt blodtryck hos både män och kvinnor.
”Vin kan innehålla mycket flavonoider, men det beror på om det är rött eller vitt och ungt eller äldre”, sa Dr. Günther Kuhnle till Wine Spectator.

En diet på flavonoider, inklusive vin, har länge varit kopplat till lägre blodtryck, men då menar man förstås ett intag av vin inom rimliga mängder, typ något glas eller möjligtvis någon gång två glas, om dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.