Kan fladdermöss rädda vingårdar från svampangrepp?

Hem » Nyheter » Kan fladdermöss rädda vingårdar från svampangrepp?

Jo, det tror man  faktiskt! Vingårdar lär vara fladdermössvänliga livsmiljöer och beroende på år och klimat, så har malätande fladdermöss ofta hjälpt till att hålla druvor och stockar friska från angrepp av skadedjur. Detta minskar förstås även behovet av bekämpningsmedel. Klimatförändringarna förvärrar och eskalerar problemet.

Nu behöver franska vinproducenter och vingårdar hjälp med renhållningen och ett antal Bordeaux-producenter har installerat så kallade fladdermösslådor i sina gårdar för att hälsa fladdermössen välkomna att nattstäda vinrankorna från bärmal, löss och röta och då minska förekomsten av gråmögel.

När man studerat fladderässen närmare, bland annat i Saint-Émilion, så har man sett att de varit särskilt förtjust i bärmalen som de haft fullt av i deras matsmältningssystem. En fladdermus konsumerar vanligtvis en tredjedel av sin kroppsvikt i mat per natt, vilket gör dem till den perfekta formen av skadedjursbekämpning. Många liknande studier görs just nu även bland annat på vingårdar i Bourgogne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.