Brist på utländsk arbetskraft på vingårdar

Brist på utländska säsongsarbetare orsakar problem för franska vinindustrin när det nu snart ska skördas. Detta på grund av Covid-19 – folk vill stanna i sina hemländer. Även i Sverige har LRF skrivit att det finns ett stort behov av arbetskraft inom lantbruket i och med Covid-19.

Men i vinländer, i synnerhet Frankrike och Italien, har vinstockarna har detta år en tidig tillväxt och i samband med Covid-19, är läget för att hitta arbetskraft inför skörden nu blivit ett akut problem. Tyskland har till exempel introducerat gruppinsatser för att öppna gränserna för av säsongsarbetare på vingårdar och i jordbruket.

“Vi behöver samma insatser”, säger  de franska vinodlarna. I Frankrike får vingårdarna rådet att ta säsongsarbetare från hotell och restaurangbranschen som har ett överflöd av folk just nu, också på grund av Covid-19. Men avancerad vingårdsutveckling och jobbet med skörden är hårt arbete och kräver lite mer än att ”servera en cappuchino”, kommenterar sarkastiskt en medlem i en producentorganisation för vin.

Marknadsnämnden i Champagne med flera regioner kräver nu att den franska regeringen gör insatser för att få dit stort antal utländska arbetare för att hjälpa med årets vinskörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy