Äntligen fritt fram för rosa Prosecco!

Hem » Nyheter » Äntligen fritt fram för rosa Prosecco!

Ni som följt oss i den rosa Prosecco-debatten, vet att de strikta DOC-lagarna hittills inte omfattat den rosa Prosecco Rosato. Men nu har alltså italienska regeringen äntligen gett klartecken. Numera finns ju rosa Champagne, rosa Franciacorta och många andra mousserande viner och de allra flesta av producenterna i Prosecco DOC gärna vill tillåta rosa Proseccon som skulle öka försäljningssiffrorna för Prosecco betydligt.

Man estimerar att tillverkningen skulle landa på ca 75 miljoner flaskor per år. Detta ses givetvis med blida ögon både av producenter och konsortiet.

Enligt de nya bestämmelserna måste rosé Prosecco som vanligt tillverkas med Prosecco-druvan Glera som bas och får blandas med 10% – max 15% Pinot Nero (den italienska Pinot Noir druvan).  Det gäller för Prosecco stilarna från Brut Nature till Extra Dry. Vinerna får tidigast säljas den 1 januari efter skörden och producenten ska ange årgång för när minst 85% av frukten har skördats. Vidare måste vinet ligga i minst 60 dagar i trycktankar även under den andra jäsningen, bara för att stabilisera färgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.