Naturviner har äntligen formellt erkänts i Frankrike!

Hem » Nyheter » Naturviner har äntligen formellt erkänts i Frankrike!

Nu har Naturviner äntligen hörsammats och erkänts av de franska myndigheterna och den officiella termen är ‘Vin Méthode Nature’ då europiska regler förbjuder användningen av termen “naturligt vin”, vilket heller inte får skrivas på etiketter.

Villkor: det ska vara handplockade druvor från certifierade organiska vinstockar och vinet ska jäsas med tillsatt inhemsk jäst. Man får dock inte använda sig av tvärflödesfiltrering, snabbpastörisering, termovinifiering och omvänd osmos. Upp till 30 mg sulfiter per liter vin är tillåtna (det gäller för alla viner) men man kommer dock även i fortsättningen skilja på naturliga viner som innehåller sulfiter och de som är helt sulfitfria genom att man använder två olika logotyper.

Rigorösa kontroller är myntade, vilket är bra. För det nya erkännandet har en särskild organisation har skapats i samarbete med det franska jordbruksministeriet och det franska nationella institutet för ursprung och kvalitet sam har man upprättat en lista över kriterier avsedda för den nya beteckningen.

Redan nu kan omkring 100 franska viner som kvalificerar sig använda logotypen på fotot på sina flaskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.